Kochani to nie będzie kolejny nudny artykuł z cyklu: idzie jesień, lato odchodzi zrób porządek w spiżarni Nie …
Cieszcie się słońcem świeżym letnim powietrzem, a między czasie chcemy Was zachęcić do niewielkich zmian w waszych szafkach, szafeczkach, sprawić by kuchnia, spiżarnia nabrała innego wymiaru.
Od czego zacząć.
Pierwsza zasada to pogrupować produkty i sprawdzić datę ważności. Sypkie; kasza, ryż, mąka, płatki, różnego rodzaju makarony, bakalie, orzechy, mąki itp… wymieniać można by długo.
Każdy z nas wie, że najzdrowsze do przechowywanie produktów spożywczych są naturalne materiały jak szkło, papier czy bawełna i len.
Zacznijmy zatem naszą przygodę od szkła.
Sprawdź zapasy słoików, (każdy z nas ma w domu w piwnicy zbunkrowane zapasy szkła )
Jeśli brakuje odpowiedniego rozmiaru bądź chcecie wprowadzić element dekoracyjny i praktyczny do kuchni to tu znajdziesz to czego szukasz: szukaj / Kacper (kacperhomelife.pl)
Małe, duże, pękate, podłużne itp. ważne by słoik był praktyczny i piękny. Dobrze zabezpieczona żywność nie zaskoczy Cię niemile. Dużym ułatwieniem i kolejnym krokiem jest opisanie naszych szklanych towarzyszy. Stara sprawdzona metoda to plaster i długopis, z biegiem lat została zastąpiona bardziej nowoczesną-etykiety samoprzylepne.
Gdy mowa o dobrze zorganizowanej przestrzeni trzeba pamiętać o wszelkiego rodzaju skrzynkach, skrzyneczkach, puszkach itp., które w łatwy sposób pozwolą na posegregowanie naszych produktów. Drewniane skrzynki wykonane z drewna z odzysku, to idealny kompan do takich zadań specjalnych. Zaplanowanie małej spiżarni to duże wyzwanie. Najważniejsza jest przestrzeń do przechowywania przetworów, soków oraz innych produktów spożywczych. Jednocześnie musi być zagwarantowany swobodny dostęp do każdego zakamarka – również w celach porządkowych. Skrzynki, koszyki i te z wikliny i te metalowe, sprawdzą się idealnie do przechowywania warzyw, owoców.
Kilka lat temu Pan z małego warzywniaka zdradził nam sekret świeżych owoców i warzyw. Cała tajemnica tkwi w …. cyt; zmocz bawełnianą ściereczkę w zimnej wodzie i przykryj nią warzywa, odstaw w chłodniejsze miejsce, następnego dnia wszystko wygląda świeżo i apetycznie. 🙂
Przy rozstawianiu wcześniej już posegregowanych i przygotowanych przetworów, należy pamiętać o kolejnej prostej zasadzie, ustawić wszystkie ciężkie słoje, kamionki na najniższej półce, wyższe zostaw na lżejsze przetwory czy kosze.
szukaj / Kacper (kacperhomelife.pl)
Dobrym pomysłem jest zawieszenie suszonych ziół, czosnku czy fartuszków na haczykach, jest to zabieg bardzo praktyczny.
Spiżarnia to duże ułatwienie podczas codziennego przygotowywania posiłków. Dodatkowo podczas świąt lub imprez rodzinnych szybko przekonasz się jak jest Ci niezbędna i nagle nie możesz już bez niej normalnie funkcjonować.